یکی از قطعاتی که تاثیر زیادی در کیفیت شستشوی لباسها دارد، ترمیستور لباسشویی است. این قطعه با نام دیگر سنسور حرارتی نیز شناخته میشود که یکی از سنسورهای مهم ماشین لباسشویی محسوب میشود و تنظیمات دمای آب داخل دیگ از طریق آن انجام میگردد.
اگر سنسور حرارتی لباسشویی شما خراب شده و اطلاعات زیادی درباره وظیفه و نحوه عملکرد آن ندارید با گارانتیران تا انتهای این مطلب همراه باشید.
معرفی کامل ترمیستور لباسشویی
چند سالی است که ماشین لباسشویی به یکی از عضوهای ثابت در هر خانهای مبدل شده و شستشوی تمام لباس و پارچهها توسط آن انجام میشود.
جهت تمیز شدن انواع لکههای رو لباس، کاربر باید دمای آب را تنظیم نماید. چرا که برخی از لکهها تنها در آب سرد و برخی در آب گرم از بین میروند. تنظیم دمای آب توسط سنسور حرارتی لباسشویی انجام میشود که دمای آب را به نقطه مورد نظر کاربر میرساند.
ترمیستور در واقع یک نوع مقاومت حرارتی جامد است که حساسیت بالایی به دمای اطراف خود دارد. این قطعه در هنگام مواجهه با تغییرات دمایی یک ولتاژ خروجی آنالوگ ایجاد میکند و در مشخصات الکتریکیاش تغییر ایجاد میشود.
ترمیستور نوعی ترنسدیوسر جامد است که دو سر آن به تغییرات دمایی عکس العمل نشان میدهند و از اکسید فلز و سرب تفجوشی شده درون یک قرص سرامیکی تهیه میگردد.
میران مقاومت ترمیستور لباسشویی بر اساس تغییرات دما، تغییر میکند و تغییرات ولتاژ نوعی پیغام برای ماشیین لباسشویی درباره میزان دما تلقی میگردد.
با توجه به حساسیت بالای اکسید فلز، به محض گرم شدن هوای اطراف، الکترونهای موجود در سنسور حرارتی لباسشویی، فعالتر میشوند و ضریب حرارتی منفی تولید میکنند. البته در برخی از مدلها نیز ضریب حرارتی با کم شدن فعالیت الکترونها، مثبت میشود.
انواع ترمیستور ماشین لباسشویی
نکته مهم اینکه ترمیستورها تنها برای اندازهگیری دمای هوا به کار نمیروند و به دلیل مهر و موم بودن این قطعه، امکان استفاده از آن در آب و مایعات نیز وجود دارد.
این حسگرهای وابسته به گرما به دو صورت افزایش و کاهش مقاومت در برابر تغییرات دما کار میکنند و به دو نوع ترمیستور حرارتی منفی یا NTC (Negative Temperature Coefficient) و ترمیستور با ضریب حرارتی مثبت یا همان PTC (Positive Temperature Coefficient) تقسیم میگردند.
در ترمیستور ماشین لباسشویی، از نوع NTC استفاده میشود که با افزایش دما، مقدار مقاومت موجود در حسگر کاهش پیدا میکند که بر میزان ولتاژ نیز تاثیر میگذارد. با توجه به حساسیت بالای حسگر NTC در اکثر لوازم برقی که نیاز به اندازه گیری دمای محیط دارند از این نوع حسگر استفاده میشود.
با اندازهگیری اختلاف ولتاژ میان دوسر حسگر، به آسانی میزان مقاومت و دمای محیط را میتوان اندازهگیری کرد. این اطلاعات برای به دست آوردن میزان دمای آب داخل دیگ بسیار اهمیت دارد.
نحوهء کارکرد ترمیستور لباسشویی
با ورود آب به داخل دیگ، المنت داخل دستگاه به دستور برد روشن میشود تا دما را به اندازه کافی گرم کند. میزان دمای آب به صورت مستمر توسط حسگر حرارتی لباسشویی اندازهگیری میشود و تغییرات ولتاژ بین دو سر آن به برد مخابره میگردد.
برد بر اساس اطلاعات به دست آمده و تغییرات ولتاژ در حسگر، میزان دما را محاسبه و اندازهگیری میکند و به محض رسیدن دما به نقطه مورد نظر کاربر، دستور خاموش شدن المنت حرارتی توسط برد مخابره میگردد.
نقطه مرجع و ابتدایی حسگر NTC دمای اتاق یا همان 25 درجه است که در این دما مقاوت خاصی با دما ندارد. اما به محض بالا رفتن دما، مقاومت کمتر میشود و با سرد بودن دما نیز مقاومت ترمیستور لباسشویی افزایش مییابد.
در برخی از موارد دیده شده که گرم شدن خود ترمیستور باعث بالاتر نشان دادن میزان دمای آب میگردد و دمای آن را بیشتر از واقعیت گزارش میکند که در این حالت ارورهای مربوط به داغ بودن بیش از حد آب بر روی نمایشگر لباسشویی ظاهر میشود و تا تعمیر لباسشویی و رفع مشکل امکان استفاده از خود دستگاه جهت شسشتوی لباسها نیست چرا که داغ بودن بیش از حد آب میتواند به بافت لباس آسیب برساند.
یک راه حل جهت بهبود این وضعیت استفاده از یک تبدیل دقیق و قدرتمند مقاومت بر روی دما و نصب ترمیستور لباسشویی با یک منبع جریان ثابت است. ضمنا توصیه میشود جهت رفع مشکل ترمیستور لباسشویی خود از یک تعمیرکار مجرب در زمینه تعمیر ماشین لباسشویی کمک بخواهید و بدون اطلاعات و ابزار تخصصی کافی نسبت به تعمیر ماشین لباسشویی خود اقدام ننمایید.
انواع سنسور های لباسشویی
البته باید بدانید که سنسور حرارتی تنها یکی از انواع سنسور های لباسشویی است و حسگر دیگری جهت اندازه گیری میزان آب داخل دیگ و میزان کثیفی لباسها نیز تعبیه شده است.
هیدروستات لباسشویی یکی دیگر از حسگرهای مهم در ماشین لباسشویی است که وظیفه اندازهگیری سطح آب وارد شده به داخل دیگ را دارد. این کار توسط تغییرات ولتاژ برق انجام نمیشود بلکه توسط فشار هوا داخل دیگ که با ورود آب فشردهتر میشود، صورت میپذیرد.
هرچه فشار هوای داخل لوله هیدرواستات بیشتر شود به معنای ورود آب بیشتر به داخل دیگ است. خرابی هیدرواست در اکثر مواقع به سوراخ شدن شلنگ و خرابی سوئیچ فشار بازمیگردد. با این حال جهت تعمیر لباسشویی خود باید از یک تکنسین مجرب در این زمینه کمک بخواهید.
به طور کلی سنسورها نقش بسیار مهمی در کیفیت شستشوی لباسشویی ایفا میکنند و باید افداماتی جهت جلوگیری از کاهش عمر انها انجام داد.
روشن نکردن دستگاه در اوج مصرف برق که نوسانات برق شهری را تا حد زیادی افزایش میدهد یکی از مهمترین اقداماتی است که باید انحام دهید تا تغییرات ولتاژ برقی بر روی آنها تاثیر منفی نداشته باشد.
همچنین پیشنهاد میشود که از دستگاه خود به صورت مکرر و بدون فاصله زمانی بین هر شستشو استفاده ننمایید. علت این کار این است که اجرای برنامههای شستشو پی در پی اجازه خنک شدن به قطعات داخلی نمیدهد و دمای آنها را تا حد زیادی بالا میبرد.