یخچالها از طریق تولید هوای سرد در دستگاه به نگهداری و خنک کردن مواد غذایی میپردازند. از این رو در شروع و پایان این چرخه عملکرد در یخچال، صدای کوتاهی از دستگاه شنیده خواهد شد.
عملکرد درست یخچال به این گونه است که معمولا بعد از چند ساعت فعالیت دستگاه و ثابت نگه داشتن دمای متعادل درون یخچال، دستگاه در زمانهایی از شبانهروز بدون فعالیت بوده و استراحت میکند.
با این حال اگر شما در تمام طول روز متوجه این صدای عملکرد دستگاه و یکسره کار کردن یخچال شدید، این امر نشاندهنده بروز ایراد و مشکل در یخچال میباشد که باید به عیبیابی و تعمیر یخچال بپردازید.
در این مطلب از سایت گارانتیران قصد داریم که به بیان معنای اتومات نکردن یخچال و دلایل یکسره کار کردن دستگاه پرداخته و راهحلهای کاربردی را برای رفع این مشکل و ایراد یخچال بیان کنیم.
اتومات کردن یخچال به چه معناست؟
قطعه ترموستات در یخچال، عملیات اتومات کردن در دستگاه را انجام میدهد. در واقع ترموستات، یک قطعه اصلی از یخچال بوده که وظیفه تنظیم دمای یخچال و ثابت نگه داشتن آن را بر عهده دارد.
این قطعه فرمان شروع و یا قطع کارکرد طبیعی یخچال را به کمپرسور دستگاه داده و عمل اتومات کردن یخچال را به صورت خودکار انجام میدهد. در واقع اتومات کردن یخچال به معنای تعیین زمانی مشخص برای استراحت دستگاه میباشد.
به عنوان مثال اگر شما دمای ترموستات یخچال را بر روی ۵ درجه سانتیگراد تنظیم کردهاید، در این شرایط قطعه ترموستات دمای ۵ درجه سانتیگراد را به کمپرسور فرمان میدهد. از این رو یخچال شما تا رسیدن به این دمای تعیین شده، کار کرده و پس از رسیدن به این دما، ترموستات فرمان قطع شدن عملکرد دستگاه را به کمپرسور میدهد تا یخچال این دما را ثابت نگه دارد.
با این حال اگر فرآیند خاموش نشدن یخچال و قطع نشدن دستگاه به درستی اتفاق نیفتد، این مشکل را به اصطلاح اتومات نکردن یخچال و یکسره کار کردن دستگاه میگویند که در درجه اول باید به عیبیابی ترموستات یخچال و تعمیر این قطعه بپردازید.
اما سوالی که معمولا برای اکثر کاربران مطرح میشود، این است که یخچال هر چند دقیقه باید اتومات کند؟ نکتهای که باید به آن اشاره کرد، این است که مدت زمان اتومات کردن یخچال، با توجه به برند و مدل دستگاه متفاوت میباشد.
اما به طور معمول مدت زمانی را که باید برای یکسره کار کردن یخچال در نظر بگیریم، در بین ۳۵ الی ۸۵ درصد در شبانهروز بوده و مابقی این درصد و میزان، مختص به اتومات کردن دستگاه میباشد.
از این رو به طور متوسط برای عملکرد یخچال، میتوان زمان ۳۰ دقیقه یکبار را برای اتومات کردن دستگاه در نظر گرفت. اگر مدل یخچال شما از نوع قدیمی بوده و اتومات دستگاه عمل نمیکند، این مشکل و ایراد به صورت برفک زدن یخچال نشان داده میشود. اما اگر مدل یخچال شما جدید است و اتومات دستگاه عمل نمیکند، این مشکل به صورت ایجاد قطرات آب در بدنه یخچال نشان داده میشود.
۵ علت اتومات نکردن یخچال
نکتهای که باید در ابتدا به آن توجه کرد این است که اتومات نکردن یخچال بلافاصله بعد از خرید و نصب آن، مسئله کاملا عادی و طبیعی میباشد. در واقع بعد از روشن کردن یخچال برای اولین بار، دستگاه در ۲۴ ساعت اول عملکرد به صورت یکسره و مستمر کار میکند تا به دمای معین رسیده و محیط داخلی آن خنک شود. از این رو اگر شاهد این مورد در یخچال فریزر خود هستید، مشکلی وجود نداشته و عملکرد طبیعی دستگاه انجام میگیرد.
1. خراب بودن قطعه ترموستات یخچال
اولین علت اتومات نکردن یخچال مربوط به خرابی و ایراد در قطعه ترموستات دستگاه میباشد. وظیفه مهم قطعه ترموستات یخچال، مقایسه دمای داخلی دستگاه با دمای تنظیم شده بوده که باید به تنظیم و کنترل دمای یخچال بپردازد.
از این رو اگر شاهد بیش از حد سرد و یا گرم بودن داخل یخچال شدید، این مشکل به دلیل خراب بودن ترموستات رخ داده است. عیبیابی و چک کردن قطعه ترموستات یخچال نیاز به تجربه و دانش فنی داشته که بهتر است انجام آن را به تکنسینکاران مجرب بسپارید.
2. خراب بودن هیتر دیفراست یخچال
در مدل یخچالهای دیفراست، وظیفه هیتر دیفراست آب کردن و رفع برفکهای جمع شده بر روی لوله اپراتور دستگاه میباشد.
از این رو اگر این قطعه معیوب شود، به دلیل باقی ماندن برفکها بر روی لوله اپراتور شاهد یکسره کار کردن یخچال و به وجود آمدن ایراد در دستگاه خواهیم بود. در صورت مشاهده این مشکل در یخچال باید به تعمیر و یا تعویض این قطعه دستگاه بپردازید.
3. وجود ایراد در تایمر دیفراست یخچال
قطعه تایمر دیفراست، وظیفه زمانبندی انجام عمل دیفراست و تنظیم برفکزدایی دستگاه را بر عهده دارد.
اگر مشکل و ایرادی در این قطعه رخ دهد، قطعه هیتر دیفراست عمل نکرده و برفک در یخچال باقی میماند که این ایراد باعث خاموش نشدن یخچال و کارکرد یکسره آن خواهد شد. برای رفع این مشکل باید قطعه تایمر دیفراست یخچال را تعویض نمایید.
4. نشت گاز و کم شدن آن در یخچال
خالی شدن گاز یخچال نیز یکی دیگر از دلایل اتومات نکردن دستگاه میباشد. اگر مدل یخچال شما قدیمی است، وجود نشتی گاز دستگاه به صورت برفک زدن یخچال مشخص میشود.
از این رو ابتدا یخچال را خاموش کرده و بعد از آب شدن برفکها، مجددا یخچال را روشن کنید. اگر سرمای یخچال کمتر از حد معمول باشد، به معنی مشکل خالی شدن گاز مبرد یخچال میباشد که باید تکنسینکار به تعمیر دستگاه بپردازد.
در مدل یخچالهای دیفراست جدید، مشکل خالی شدن گاز یخچال به صورت خیس شدن و یا جمع شدن برفک در انتهای بدنه یخچال نمایان میشود. توصیه میکنیم که رفع این مشکل و تعمیر یخچال را به تکنسینکاران مجرب بسپارید.
۵. جمع شدن گردوغبار در لوله های کندانسور یخچال
معمولاً به مرور زمان، گرد و غبار بر روی لولههای کندانسور واقع در پشت یخچال جمع شده که این امر باعث خاموش نشدن یخچال خواهد شد.
از این رو برای رفع این ایراد و جلوگیری از بروز مشکل یکسره کارکردن یخچال، بهتر است که به صورت مرتب و دورهای لولههای کندانسور را تمیز و گردوغبارها را پاک کنید.