یکی از ایرادهای رایجی که میتواند برای تمام جاروبرقیها رخ دهد، خاموش شدن ناگهانی آن در زمان استفاده میباشد. این مشکل دستگاه جاروبرقی و روشن نشدن مجدد آن میتواند به خاطر دلایل مختلفی باشد. در صورت وجود ایراد در قطعات اصلی جاروبرقی چون موتور، فیلترها و کلید استارت دستگاه، این مشکل میتواند رخ دهد. گارانتیران در این مطلب قصد دارد که به بیان ایرادات رایجی که باعث خاموش شدن جاروبرقی در حین کار میشوند، بپردازد و راهحلهای آن را نیز ذکر کند.
خاموش شدن ناگهانی جاروبرقی
اولین نکته در رابطه با رفع این ایراد، چک کردن پریز برق منزل میباشد. در برخی از اوقات وجود مشکل در پریز برق و قطع بودن آن میتواند علت خاموش شدن جاروبرقی شود. از این رو بهتر است که برای اولین اقدام جهت رفع این مشکل، از یک پریز دیگر در منزل استفاده کنید.
دومین علت رایج خاموش شدن ناگهانی جاروبرقی، مربوط به کلید استارت دستگاه و قطع و وصل شدن آن میباشد. جمع شدن گردوخاک در این قطعه جاروبرقی، وارد کردن فشار بیشازحد به کلید جاروبرقی و شکستن کلید آن و… باعث این ایراد و روشن نشدن جاروبرقی خواهد شد.
برای چک کردن این ایراد، بهتر است که با یک اهم متر، کلید استارت جاروبرقی را بررسی نمایید. ما در این قسمت 5 دلیل اصلی این مشکل را بررسی می کنیم:
1_ نیم سوز شدن موتور جاروبرقی
اولین علت خاموش شدن ناگهانی جاروبرقی حین کار مربوط به آسیبدیدگی و یا سوختن موتور جاروبرقی میباشد. این قطعه اصلی و مهم دستگاه معمولاً به دلیل وارد شدن فشار زیاد و کار کردن دستگاه در ساعتهای طولانی و زیاد میتواند با مشکل مواجه شود. همچنین استفاده کردن از جاروبرقی برای تمیز کردن جاهایی با رطوبت و نم زیاد نیز میتواند به موتور دستگاه آسیب وارد کند.
نیم سوز شدن موتور جاروبرقی، از طریق علائمی چون سروصدای بیشازحد و یا کم شدن مکش دستگاه مشخص خواهد شد. برای رفع این ایراد و بررسی کردن موتور جاروبرقی، بهتر است که از یک تکنسین کار ماهر جهت تعمیر جاروبرقی کمک بخواهید. معمولاً برای رفع این مشکل و خرابی جاروبرقی، باید به تعمیر تخصصی و یا حتی در صورت لزوم به تعویض این قطعه دستگاه پرداخته شود.
2_ قطع شدن سیم برق جاروبرقی
اتصالی کردن و قطع شدن سیم برق جاروبرقی نیز ممکن است علت خاموش شدن ناگهانی جاروبرقی حین کار باشد. اگر شما نیز عادت کردهاید که سیم رابط جاروبرقی را تا انتهای آن بیرون بکشید، باید بگوییم که این امر باعث اتصال سیمهای برق در درون مدار داخلی جاروبرقی و خاموش شدن دستگاه میشود. در واقع این اتصالی کردن سیمهای برق باعث عدم تأمین برق موتور جاروبرقی شده و به همین دلیل دستگاه خاموش میشود.
توصیه ما برای جلوگیری از بروز این مشکل این است که سیم رابط جاروبرقی را یکبار تا انتها بکشید؛ سپس به طول یک انگشت قبل از پایان سیم آن را علامتگذاری و برچسب بزنید. با انجام این کار، برای دفعات بعدی در استفاده از جاروبرقی، تنها تا قسمت برچسب سیم برق دستگاه، آن را بیرون بکشید تا مشکلی در عملکرد جاروبرقی رخ ندهد.
اما در مورد رفع قطعی سیم برق جاروبرقی، باید ابتدا ایراد را در هر یک از بخشهای آن بررسی کنید. ابتدا با استفاده از یک پیچ گوشتی، درب رویی جاروبرقی را باز کنید.
سیم جمعکن دستگاه را خارج و فیوز را جدا کنید. دو سیم متصل به هم که یکی به رنگ روشن و دیگری تیره است، به قسمت پلاتینهای سیم جمعکن جاروبرقی متصل میباشد. ابتدا با استفاده از یک اهم متر، این سیمها را بررسی و قطعی بودن آنها را چک کنید.
اگر این ۲ سیم قطع شده باشد، باید با سیمهای جدید تعویض و جایگذاری نمایید. اگر مشکلی در این دو سیم رابط جاروبرقی نبود، باید فیوز را بررسی کرده و آن را تعویض نمایید. در آخر نیز برای رفع خشکی پلاتینهای سیم جمعکن، کمی به آن گریس بزنید تا روان شود.
3_ پر شدن پاکت جاروبرقی
پر بودن کیسه و یا پاکت جاروبرقی و عدم تعویض آن در زمانهای طولانی باعث عدم هوادهی و خفگی موتور دستگاه میشود. برای جلوگیری از این امر و بروز مشکل در دستگاه، بهتر است با توجه به تعداد دفعات استفاده از جاروبرقی، ماهیانه و یا هر سه ماه یکبار پاکت را چک کرده و خالی کنید.
بهتر است که برای وارد نشدن فشار زیاد به موتور جاروبرقی، قبل از پر شدن کامل پاکت، آن را تعویض و خالی کنید. چرا که پر شدن بیشازحد پاکت جاروبرقی باعث کمتر شدن مکش دستگاه و در نتیجه داغ شدن موتور جاروبرقی خواهد شد.
اگر جاروبرقی شما از نوع مدل بدون کیسه و مخزنی میباشد، به همین صورت نیز باید مخزن و فیلتر دستگاه تمیز و شستشو شود. اما درمورد جاروبرقیهای کیسهدار، باید پاکت دائمی آن به طور مرتب تمیز و خالی شود. البته استفاده از پاکتهای نانو جاروبرقی و یا کیسههای یکبار مصرف برای دستگاه مناسبتر است.
4_ انسداد زباله در لولههای جاروبرقی
مسدود شدن لولههای جاروبرقی با آشغال و پرزهای فرش و موکت باعث ایجاد مانع در خروج و ورود هوا به موتور دستگاه میشود. این مسئله نیز همانند پر شدن بیشازحد پاکت جاروبرقی برای دستگاه مشکل ایجاد کرده و ممکن است علت خاموش شدن ناگهانی جاروبرقی حین کار شود.
در صورت بروز این مشکل، باید ابتدا لولههای تلسکوپی، خرطومی و پارویی جاروبرقی را بررسی کنید. اگر زبالهای در داخل این قطعههای جاروبرقی گیر کرده باشد، میتوانید با استفاده از یک میله آهنی بلند، آشغال را خارج کنید. همچنین میتوانید با جدا کردن لولهها، آن را با فشار زیاد آب شستشو دهید تا مشکل رفع شود.
5_ مسدود شدن و کثیفی فیلترهای هوا و هپا جاروبرقی
فیلترهای جاروبرقی در قدرت مکش و عملکرد دستگاه تاثیر بسزایی دارند. از این رو سالم و تمیز بودن این ۲ فیلتر به افزایش عمر جاروبرقی و کارکرد صحیح آن منجر خواهد شد. معمولاً به مرور زمان و استفاده مکرر از جاروبرقی، این فیلترها توسط گردوخاک و آشغال مسدود و کثیف میشود. از این رو تهویه هوا در دستگاه به درستی انجام نشده و موتور دستگاه داغ و در نتیجه جاروبرقی در حین کار خاموش میشود.
به صورت کلی توصیه میشود که بعد از تعویض ۵ بار پاکت جاروبرقی، فیلترهای دستگاه نیز تمیز و یا تعویض شود. برای انجام این کار و تعویض فیلتر، درب رویی جاروبرقی را باز و فیلتر را خارج کنید. فیلتر در بالای پاکت جاروبرقی قرار دارد که آن را باید با فیلتر فابریکی تعویض نمایید.
البته اگر حرف W بر روی شماره رده فیلتر نوشته شده بود، نشان از قابل شستشو بودن قطعه دارد. در این صورت میتوانید با شستشوی فیلتر و تمیز کردن گردوخاک آن، مجدداً آن را در جاروبرقی قرار دهید.